Saturday, April 26, 2008

防非法小販搶灘 官員24小時駐守茨廠街

(吉隆坡25日訊)吉隆坡市政局官員將24小時在茨廠街駐守,防止非法小販搶灘。

市政局執法組原本是於早上10時至晚11時,在茨廠街駐守,但為了有效防止非法小販搶灘,將改為24小時駐守茨廠街。

此外,市政局也將於近期內美化及提升茨廠街的衛生環境。小販將與阿南弗拉配合,一起推動美化,共同照顧茨廠街環境衛生和形象,以吸引更多遊客到來。

市政局、茨廠街小販及武吉免登區國會議員方貴倫三造,今早召開歷時1小時30分的會議後,作出上述決定。

美化茨廠街

出席會議者包括有市政局執法組、小販組、阿南弗拉及4名小販代表,在會議中各造也決定美化茨廠街,提高外國遊客到該處消費。

方貴倫說,由於在本月17及18日的“圓桌會議”中,提及茨廠街非法小販問題,而有關問題也獲得各界的關注。

他指出,他在會議上要求有關當局,嚴厲取締非法外勞,以減少外勞搶灘問題。

“許多非法小販是外勞,他們都在麥當勞快餐店至丰隆銀行的行人道上擺攤,今後將保留有關地段,以方便顧客流動及防止他們搶攤。”

他說,茨廠街已有773個小販攤位,目前不適合再增加小販攤位,所以他不贊同市政局再發出執照給非法小販。

他希望官員在取締非法外勞時,可以測查清楚不要錯捉合法外勞,以免發生“黑狗偷吃,白狗當災”的情況。

方貴倫在有關會議完畢後,召開記者會如是指出;陪同者有茨廠街小販公會理事黃振祥、李進財及執務理事洪瑤梅。

他也說,小販也會與阿南弗拉配合,推動美化活動,而美化工作包括維修茨廠街人行道上的玻璃纖維及周圍的衛生清潔。

“玻璃纖維因為久未維修,曾有掉落4次的紀錄,其中一次更砸傷路人,非常危險,所以維修工程刻不容緩。”

1 comment:

roslisalem said...

HARAP MAAF.
SAYA MINTA TOLONG FORWARD UCAPAN SAYA DIBAWAH INI KEPADA YB KARPAL SINGH. SAYA TAK TAHU BAGAIMANA UNTUK REGISTER BLOG BELIAU.
TERIMA KASIH.


Saya ingin ucapkan TAHNIAH dab SYABAS kepada YB Karpal Singh kerana cukup prihatin dengan setiap perkembangan website dan blog berkaitan PAS, sehingga 'shout-box' yang biasanya menjadi mainan remaja pun jadi perhatian.

Semua anak muda sedar shout-box biasanya menjadi medium melepaskan emosi dan jarang sangat anak-anak muda sendiri ambil perhatian. Biasanya shout-box menjadi tempat bertekak atau saling mengutuk. Tak pernah pulak dengar 'shout-box' jadi isu sebelum ini.

Hanya selepas KARPAL SINGH MEMBUAT LAPORAN POLIS baru saya sedar bahawa peguam yang hebat ini juga sensetif dengan shout-box. Tapi malangnya lebih banyak thread-thread forum dalam website kelolaan umno-bn tak pernah DAP ambil peduli. HANYA yang berkaitan PAS sahaja yang diberi perhatian.

KALAU Karpal anggap ini caranya untuk 'menasihati' PAS, maka saya kenalLAH saya kini akan Karpal Singh. Nampaknya KARPAL lebih bersikap lembut dengan umno-bn dan Polis berbanding PAS, rakan dalam Pakatan Rakyat.

MUNGKIN dari awal Karpal Singh TIDAK setuju dengan Pakatan Rakyat..tapi kalau tak setuju pun janganlah tunjuk lagak tak tentu pasal.

SAYA anggap ini hanyalah sikap dan cara terpencil pemimpin DAP dalam bersahabat. Mungkin beginilah adat dan caranya Karpal Singh berkawan. Baru saya tahu cara peguam menegur 'parti sahabat' adalah dengan menggunakan laporan polis.

SAYA JUGA berharap semua penyokong dan pendokong Pakatan Rakyat ambil maklum akan perkara ini. JIKA ada sebarang teguran dan nasihat sesama Pakatan Rakyat, sila buat LAPORAN POLIS. BIAR Polis ada alasan untuk selongkar dan porak perandakan 'parti sahabat' kita.


dari media umno-bn
Ugut bunuh Karpal: Pelajar kolej serah diri
JOHOR BAHRU 28 April - Seorang pelajar kolej yang menghantar komen di sebuah laman web dengan menyatakan Pengerusi DAP, Karpal Singh 'halal' dibunuh, hari ini menyerah diri di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Johor Bahru Selatan di sini.
Remaja berusia 19 tahun dari Kluang itu yang ditemani ayahnya serta ahli-ahli Pas Johor tiba di IPD tersebut pada pukul 1 petang ini dan polis telah mengambil keterangan daripadanya untuk membantu siasatan.Sementara itu, Timbalan DAP Johor, Norman Fernandez berkata, pelajar tersebut juga telah menemui beliau pada pukul 4 petang ini untuk menyerahkan surat permohonan maaf sepanjang satu muka surat kepada Karpal.
''Pelajar itu, ayahnya dan beberapa wakil daripada Pas negeri telah menyerahkan surat permohonan maaf dan menyesali perbuatan dan masalah yang ditimbulkan olehnya. ''Dia juga berjanji untuk tidak menghantar mesej sedemikian rupa ke sebarang peti mesej (e-mel) dalamannya,'' katanya ketika dihubungi di sini hari ini.
Beliau memberitahu, pelajar itu juga merayu agar Karpal menarik balik laporan polis yang telah dibuat. Menurut Fernandez, beliau akan menyampaikan surat itu kepada Karpal esok dan terpulang kepada Pengerusi DAP itu untuk membuat keputusan berhubung perkara itu.
Dalam pada itu, Ketua Bahagian Siasatan Jenayah negeri, Senior Asisten Komisioner II, Amer Awal ketika dihubungi berkata, polis sedang menyiasat perkara itu mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan. Menurutnya, beberapa individu akan dipanggil untuk diambil keterangan bagi membantu siasatan.
Katanya, komen bertarikh 24 April pada laman web Pas Johor Bahru yang dihantar oleh pengirim yang menggelar dirinya 'Alif' itu mendakwa Karpal telah menghina Islam dan oleh itu, darahnya halal dibunuh. Sehubungan itu, Karpal membuat laporan polis berkenaan perkara itu di Pulau Pinang, Sabtu lalu.